0264 592 771Interior 1165 (Dep. FIV)

Ghid FIV

img-generalitati

Indiferent daca ati mai fost intr-un centru IVF sau sunteti la prima vizita, medicii propun sa va adresati clinicii pentru problemele de esec in conceperea unui copil, dupa care, punctual, veti fi consiliati de medicii centrului, in functie de patologia fiecarui caz in parte.

Diagnosticul si indicatia de FIV

Pentru inceput se stabileste diagnosticul si indicatia de FIV.

In mod uzual, are loc o discutie amanuntita in care ii sunt precizate cuplului procedurile, riscurile si sansele de succes ale tratamentului propus. Sunt controlate initial premizele pentru efectuarea tratamentului si, la nevoie, sunt efectuate investigatii complementare.

Inhibarea hormonala

Terapia cuprinde o etapa de inhibare hormonala si o etapa de stimulare ovariana. Terapia de inhibare hormonala ovariana incepe dupa o prealabila ecografie efectuata pacientei si excluderea unei infectii prezente in sperma barbatului. Aceasta etapa dureaza in medie 2 saptamani si are rolul prevenirii unei ovulatii precoce. Urmeaza apoi etapa de stimulare ovariana.

Stimularea ovariana

Terapia de stimulare hormonala ovariana, cuprinde in prima saptamana injectii de stimulare care se efectueaza zilnic. Urmeaza apoi o asa numita monitorizare a ciclului, efectuandu-se la anumite intervale controale ecografice si hormonale. Doza de hormoni se individualizeaza apoi in functie de aceste rezultate.

Aceste controale se efectueaza pana ce se obtin valori optime in ceea ce priveste marimea si numarul foliculilor si, respectiv, valorile hormonale din sange.

Declansarea ovulatiei

Cand valorile hormonale si ecografia indica valorile optime, se administreaza un nou hormon in vederea pregatirii ovocitelor pentru recoltare. Acest hormon se numeste HCG, este tot o injectie care determina ruperea foliculilor si eliberarea ovocitelor. Recoltarea ovulelor se va efectua doua zile mai tarziu.

Extragerea ovocitelor

Punctionarea foliculilor ovarieni se va realiza sub ghidaj ecografic. Se vor recolta 1 – 15 ovocite in functie de numarul foliculilor maturati. Daca punctia se realizeaza transvaginal, nu este necesara anestezia, ci doar administrarea locala a unui analgezic (calmant). Daca procedura decurge fara complicatii, puteti pleca acasa in aceeasi zi.

Prelucrarea spermei, fecundatia

Este important ca proba de sperma sa stea la dispozitia Laboratorului de Fertilizare imediat dupa punctia foliculilor. In Laboratorul de Fertilizare, sperma va fi prelucrata, adica “purificata”si concentrata, iar dupa 33 – 36 ore de la prelucrare, fiecare ovul va fi inseminate cu aproximativ 100 000 spermatozoizi. 24 ore mai tarziu, se va controla daca fecundatia a avut loc. Dupa inca 24 ore, 48 ore sau 36 ore, embrionii vor fi transferati in uter.

Stadiile de embrioni de pana la 3 – 4 celule pot fi crioconservate (pastrate prin inghetare).

Transferul embrionar

Cu ajutorul unui cateter, din placutele de cultura, embrionii sunt aspirati impreuna cu o cantitate f mica de mediu si apoi transferati in uter.Dupa aceasta manevra, numita embriotransfer (care este nedureroasa), este important sa ramaneti in pat timp de 2-3 ore. Pentru ca fixarea embrionului sa fie facilitata, veti primi progesterone sub forma de ovule vaginale.

Controlul sarcinii

In ziua a 15-a dupa embriotransfer se va efectua un test de sarcina din urina pentru a constata existenta unei posibile sarcini.